4 tips voor coronabanen: hoe vult u ze in?

12/03/2021

Het kabinet stelt een budget van 80 miljoen euro beschikbaar om zorgorganisaties te ondersteunen met tijdelijke coronabanen. U kunt als werkgever subsidie krijgen om mensen tijdelijk in te zetten in ondersteunende functies, waarmee u uw medewerkers ontlast. Maar hoe pakt u dat aan? En hoe zorgt u dat u hier ook op langere termijn van profiteert?

Coronabanen zijn banen waarvoor geen of beperkte scholing nodig is, maar die wel belangrijke verlichting kunnen bieden qua werkdruk. De overheid heeft bepaald dat u subsidie kunt aanvragen voor de volgende ondersteunende functies:

 • Coronabaan gastvrouw / gastheer
 • Coronabaan zorg-assistent / zorgbuddy
 • Coronabaan ADL–ondersteuner
 • Coronabaan welzijns-assistent
 • Coronabaan ondersteuner zorgmedewerker\
 • Coronabaan ondersteuner veiligheid

De invulling die u aan een functie geeft is aan u. Als werkgever bepaalt u zelf de inhoud, zwaarte en (daarmee) de FWG-indeling van de functie. Ons advies: bezint eer u begint… Maak de tijdelijke coronabaan zo aantrekkelijk mogelijk, dan kunt u deze extra handen wellicht ook op langere termijn aan uw organisatie verbinden!

4 tips bij het creëren van coronabanen

Hoe stelt u een functie samen die voldoet aan de subsidievoorwaarden, past bij uw organisatie en -doelstellingen en de groep medewerkers die u wilt bereiken? Onze 4 tips:

1. Zorg voor draagvlak in de organisatie

Informeer over de doelstelling, enthousiasmeer en neem medewerkers mee in het traject.

2. Identificeer en creëer

 • Bepaal wat u wilt bereiken; ligt de focus op werkdrukvermindering, op opleiden of …?
 • Kijk niet alleen naar de korte, maar ook naar de lange(re) termijn. De subsidieregeling eindigt op 1 juli aanstaande. Maar uw behoefte aan personeel loopt hoogstwaarschijnlijk langer door. Probeer deze te matchen.
 • Identificeer met welke functies, met welke taken(pakketten) en in welke omvang u daadwerkelijk werkdruk kunt verminderen. En, bijvoorbeeld, met welke functies u ook in de personeelsbehoefte op langere termijn kunt voorzien.
 • Zorg voor een zo goed mogelijk beeld van uw potentiële medewerkers. Kijk vanuit hun bril, naar de (te verwachten) beschikbare competenties en vaardigheden.
 • Stel de functies samen op basis van het voorgaande, bepaal de zwaarte en daarmee de indeling. (Uiteraard kan FWG u hierbij ondersteunen.)
 • Bepaal de gewenste begeleiding(uren) en de beschikbaarheid. Zorg dat begeleiding beschikbaar is!

3. Begeleid

Zorg voor een warm welkom en een goede begeleiding. Niet alleen in het begin maar gedurende de gehele periode. En zorg ook voor de medewerkers die de begeleiding verzorgen!

4. Oogst

Niet alleen een warm welkom is essentieel, maar ook een warm afscheid of een warme begeleiding naar een vervolgfunctie. Daar is uw eigen organisatie en de zorgsector op lange termijn mee gebaat. Anders gezegd: zorg voor ‘ambassadeurs’.

En maak gebruik van het FWG-systeem

Met het FWG-systeem kunt u de functie indelen in een functiegroep. Maar het systeem biedt meer mogelijkheden! Zo kunt u gebruik maken van voorbeeldfuncties en de beschrijvingen als inspiratie bij de door u samen te stellen coronabanen. Daarnaast is het mogelijk handig om gebruik te maken van Xelf, de applicatie die onderdeel uitmaakt van het FWG-systeem. Hiermee kunt u (corona)functies zelf vormgeven door taken toe te voegen of juist weg te laten.

Heeft u hulp nodig bij het creëren van coronafuncties? Of bij het waarderen en indelen van een (corona)functie? Of wilt u meer weten over Xelf? De adviseurs van FWG Progressional People helpen u graag. Neem contact op met het FWG Servicepunt via 030 2669 400 of servicepunt@fwg.nl.

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Hoe verandert corona het werken in de zorg?

FWG doet al ruim tien jaar trendonderzoek in de zorg. Normaal gesproken zou dat dit jaar resulteren in een nieuw FWG Trendrapport over de trends en ontwikkelingen in de sector. Vanwege de impact van de coronacrisis op de gezondheidszorg, publiceren we dit jaar daarom de ‘FWG-essays’: een reeks over de vraag hoe corona het werken in de zorg verandert.

DOWNLOAD ESSAY 3

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

Lees verder