Essay 2 – Een pleidooi voor vakmanschap: het verlenen van zorg was nog nooit zo complex

14/07/2020

Onderdeel van de reeks FWG-essays: Hoe verandert corona het werken in de zorg?

Dit jaar publiceert FWG, in plaats van een trendrapport, de ‘FWG-essays’: een reeks over de vraag hoe corona het werken in de zorg verandert. Het tweede essay in deze reeks gaat over de impact van de coronacrisis op vakmanschap in de zorg.

Het coronavirus heeft grote impact op de context waarin zorgprofessionals werken. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, gelden strikte maatregelen die weinig ruimte laten voor maatwerk en persoonsgerichte zorg. De nadruk ligt vooral op veiligheid en het naleven van regels. Maar hoe verhouden deze strikte regels en strakke kaders zich tot de professionele autonomie en de ruimte voor vakmanschap? En wat is het effect van de crisis op de (al eerder ingezette) beweging naar meer ruimte voor vakmanschap, nu en in de toekomst?

Hierbij ons tweede essay ‘Een pleidooi voor vakmanschap: het verlenen van zorg was nog nooit zo complex’.

 

IN GESPREK OVER DIT ONDERWERP?

Wilt u met anderen van gedachten wisselen over dit essay? Herkent u de dilemma’s rondom vakmanschap die worden beschreven? Speelt dit binnen uw organisatie en hoe gaan andere organisaties hiermee om? Op maandag 27 juli organiseren we een gratis online forum van 11.00 tot 12.00 uur. Aanmelden voor het forum kan via: servicepunt@fwg.nl. U ontvangt dan een instructie voor deelname.

Triggeren de essays u om te reflecteren op wat deze trends betekenen voor uw organisatie? Dan kunt u te allen tijde contact opnemen met onze afdeling R&D.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN VOLGENDE ESSAYS?

Ons derde essay in de reeks heeft als thema: ‘Waarde van Werk’. Wilt u weten wanneer deze beschikbaar is? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Lees meer over de essayreeks ‘Hoe verandert corona het werken in de zorg?’

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Hoe verandert corona het werken in de zorg?

FWG doet al ruim tien jaar trendonderzoek in de zorg. Normaal gesproken zou dat dit jaar resulteren in een nieuw FWG Trendrapport over de trends en ontwikkelingen in de sector. Vanwege de impact van de coronacrisis op de gezondheidszorg, publiceren we dit jaar daarom de ‘FWG-essays’: een reeks over de vraag hoe corona het werken in de zorg verandert.

DOWNLOAD ESSAY 2

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

Lees verder