Experts ontvangen FWG Trendrapport 2017 met veel enthousiasme

03/11/2017

‘Dit had een congres voor 200 man moeten zijn’, ‘Precies de discussies die gevoerd moeten worden’, ‘Dit rapport doet niet onder voor rapporten van de WRR’ en ‘Weer een kwalitatief hoogstaand rapport, zoals we van jullie gewend zijn’. Deze prachtige complimenten kregen onze collega’s van de afdeling R&D na afloop van de bijeenkomst waarin experts, die een bijdrage hebben geleverd aan het FWG Trendrapport 2017, de eerste exemplaren uitgereikt kregen.

Tijdens deze feestelijke en inhoudelijke bijeenkomst kregen de experts onder leiding van Sabine Uitslag een eerste inkijkje in de vijf hoofdtrends uit het rapport, door een presentatie van de onderzoekers. Vervolgens werd het, eveneens vandaag gelanceerde, digitale dossier #Zorgtrend gepresenteerd. Het digitale dossier biedt op overzichtelijke en interactieve wijze de kwantitatieve onderbouwing bij de trends in het rapport en wordt voortaan bijgewerkt naar aanleiding van nieuwe onderzoeken van zowel FWG als van derden.

Technologie als nieuwe natuur

Koert van Mensvoort van Next Nature Network, kunstenaar, filosoof en onder andere eigenaar van Hubot, het uitzendbureau voor mens en robot, inspireerde en prikkelde via diverse (nu nog) fictieve voorbeelden van extreme technologische innovaties. Waarna hij inzoomde op de impact en, vooral, de mogelijkheden van robotisering met toekomstige functies waarin mens en robot elkaar versterken, zoals orgaanontwerper, stratenbreier en de shiva fysiotherapeut (zie ook: hubot.nl).

Debat

Een mooie link naar het laatste hoofdstuk van het trendrapport, ‘Vliegende verzorgers’, over de robotrevolutie en toekomstfuncties in de zorg, en een opmaat naar het laatste onderdeel van de bijeenkomst: het debat naar aanleiding van een aantal stellingen over onderwerpen uit het rapport. Zo leidde Sabine Uitslag de discussie over het wel of niet verplicht stellen van kindervaccinaties door de overheid. Een discussie die vanwege het sterk ethische karakter zeker niet met een duidelijk ‘voor’ of ‘tegen’ beslecht kon worden. Evenals de stelling over het toepassen van de gedragspsychologische motivatietechniek ‘nudging’ door de overheid.

Expertnetwerk

De aanwezige experts maken onderdeel uit van het netwerk van FWG bestaande uit mensen met expertkennis op een bepaald gebied van de zorg, met een duidelijke visie en ervaring met innovatie, zoals hoogleraren, lectoren, bestuurders, en vertegenwoordigers van onderwijs, onderzoeksinstituten en zorgverzekeraars (zie ook: fwg.nl/onderzoekkennisnetwerk).

R&D binnen FWG

Heeft u interesse in het trendrapport, een presentatie op locatie, doorvertaling van de trends voor uw branche of naar wat de afdeling R&D van FWG nog meer te bieden heeft? Ga dan naar fwg.nl/onderzoek voor meer informatie en contact.