Nationale HR Zorg Award 2017

Het beste idee voor meer werkplezier kwam van Cello Zorg!

Op 3 oktober is de winnaar bekend gemaakt van de HR Zorg Award: Cello Zorg met het project Leer en Versterk. De publieksprijs is gegaan naar Argos Zorggroep met het project Paracetamol. De eervolle vermelding ging naar Emile Thuiszorg die een app ontwikkelde waarmee je met vlogs kunt rapporteren,

Hartelijk dank voor alle mooie inzendingen voor de HR Zorg Award. Er zijn maar liefst 50 (!) projecten en ideeën binnengekomen voor meer werkplezier in de zorg. Binnenkort laten we nog veel meer mooie projecten zien op deze website.

CELLO ZORG (DE WINNAAR!)

Project: Leer en Versterk (LEV)

Medewerkers, studenten én cliënten samen ‘in de schoolbank’. LEV (Leer en Versterk) is een project voor netwerkleren, gericht op mensen met een beperking en hun systeem, studenten en begeleiders. LEV is erop gericht om samen met het onderwijs te werken aan een optimaal leerklimaat voor alle betrokkenen met als uiteindelijk doel een gelukkig leven voor mensen met een beperking; een open communicatie tussen alle betrokkenen en meer werkplezier voor studenten en begeleiders. Ander resultaat is eigenaarschap voor studenten, betere aansluiting van theorie en praktijk en Cello wordt zichtbaar zich als aantrekkelijk werkgever. LEV is een initiatief van Cello Zorg in samenwerking met onderwijsinstelling Koning Willem 1 College.

Zie ook de feestvreugde

ARGOS ZORGGROEP, MARNIX REVALIDATIECENTRUM VOOR OUDEREN (WINNAAR PUBLIEKSPRIJS)

Project: Wie is de paracetaMOL?

Om medicatieveiligheid te kunnen waarborgen binnen onze huizen is een goede veiligheids- en aanspreekcultuur van belang. Maar hoe realiseer je dit op een leuke, positieve en motiverende manier? Olaf Achterberg, teamleider bij Marnix Revalidatiecentrum voor ouderen, ontwikkelde het projectvoorstel “Wie is de paracetaMOL?”

Olaf ontwikkelde een spel dat op een inspirerende en interactieve manier de bewustwording van medewerkers van het belang van medicatieveiligheid en de daarbij behorende bevorderende en belemmerende omstandigheden verhoogt. Gebleken is dat dit spel niet alleen de beoogde resultaten heeft, maar ook het werkplezier verhoogt, doordat het een moeilijk onderwerp, ‘elkaar aanspreken’, op een speelse wijze mogelijk maakt.

MEE IJSSELOEVERS EN MEE VELUWE (GENOMINEERD)

Project: Healthcoins

Elke medewerker van MEE kan Healthcoins verdienen met ‘gezonde dingen’ zoals een workshop mindfulness of een minimaal aantal stappen per dag. Ook kan er in teamverband meegedaan worden aan challenges. Daarnaast scoren het delen van gezonde ideeën via blogs en foto’s ook punten. De healthcoins worden omgezet in een gezonde beloning. Hiermee krijgt niet alleen vitaliteit maar ook werkplezier een boost!

VERSLAVINGSZORG NOORD NEDERLAND (GENOMINEERD)

Project: Steeds beter

In het model ‘Steeds beter’ staan Oplossingsrichting Werken, Persoonlijk Leiderschap en Lean centraal. Dit model zorgt voor veel werkplezier en een stevige mentale basis voor medewerkers, die ten goede komt aan de cliënten.

Oplossingsgericht werken richt zich vooral op de interactie tussen hulpverlener en cliënt. Persoonlijk Leiderschap richt zich op effectief leiding geven aan jezelf en van daaruit effectief samenwerken met of leidinggeven aan anderen. Lean is een manier van werken waarbij iedereen in de organisatie zich richt zich op het creëren van waarde voor de cliënt in alle processen. Cliënt centraal te stellen, het verminderen van verspilling en kosten en het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Met dit model wordt VNN gerekend tot één van de beste organisaties van de GGZ sector met het laagste verzuim, meest bevlogen medewerkers en hoogste productiviteit.

BOVENIJ ZIEKENHUIS (GENOMINEERD)

Project: Duurzame inzetbaarheid

Uit onderzoek bleek dat medewerkers zich zorgen maakten over hun inzetbaarheid in de toekomst. Thema’s om aan te werken zijn meer werkplezier, aandacht voor werkvermogen, verbeteren van het werkklimaat en het beter benutten van talenten. Een werkgroep deed nader onderzoek: wat maakt het werk boeiend en leuk? Wanneer kom je met plezier naar je werk en ga je met een goed gevoel naar huis? Met deze antwoorden zijn de volgende acties ondernomen:

Nieuwe opzet voor het jaargesprek op basis van de pijlers: gezondheid & energie, motivatie & commitment, werk-privé balans en vakkennis & vaardigheden. Alle medewerkers zijn gevraagd ideeën aan te leveren voor verbetering van duurzaamheid. Daaruit zijn projecten gekomen als:

‘Van eiland naar wijland’: Nóg beter omgaan met elkaar, onze patiënten en onze kernwaarden: persoonlijk, verbindend en ondernemend. Hieraan zijn activiteiten gekoppeld die op een ludieke en ondernemende manier ingevuld worden.

Gezondheids Challenge: Tijdens de challenge zijn medewerkers één maand ondersteund bij het experimenteren met hun voedingspatroon. Er was ook aandacht voor sport.

Concrete resultaten: meer werkplezier én verbetering van de kwaliteit van zorg.

EMILE THUISZORG  (EERVOLLE VERMELDING)

Hoeveel tijd gaat er niet verloren aan rapportages? En als ze online gebeuren is het ook nog eens erg onpersoonlijk. Emile Thuiszorg liet een app ontwikkelen om rapporteren en registreren makkelijker én leuker te maken. Zo kan je direct na je dienst via je telefoon je zorgen delen met je collega’s. Ook kan je de vlogs van je collega’s zien en hierop reageren. Je blijft op een leuke en snelle manier op de hoogte van wat er gebeurt in je wijk en je leert je collega’s beter kennen!

Plezier op het werk

In de zorg draait het om mensen. Met alle ontwikkelingen vragen we veel van ze. En.. er is een tekort. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures neemt toe. Vanuit HR ligt er een belangrijke rol in ‘boeien en binden’. Wij willen graag weten hoé u dat doet. Zodat we met de beste ideeën anderen kunnen inspireren en samen de zorg verder kunnen helpen.

Heeft u een idee om medewerkers meer vertrouwen en regie te geven? Ruimte te maken voor talent, passie en vakmanschap? Of zijn er andere manieren om werkplezier te vergroten?

De criteria

  • De persoon die zijn of haar organisatie aanmeldt is werkzaam in of voor een zorgorganisatie in Nederland, koepelorganisatie of brancheorganisatie in de zorg.
  • De casus, het project of idee draagt bij aan meer werkplezier.
  • Het idee draagt bij aan kwaliteit van zorg.
  • Het idee is vernieuwend, origineel, levensvatbaar en houdbaar.
  • Het idee laat al bewezen resultaten zien of wordt binnen een jaar uitgevoerd.


De prijs

De winnaar ontvangt de bokaal, als stimulans voor vernieuwend (HR)-beleid dat positieve invloed heeft op het thema werkplezier. Daarnaast krijgt de winnende organisatie ondersteuning van FWG Progressional People ter waarde van 10.000 euro, om de plannen verder uit te werken of opvolging te geven. Denk aan talentenscans, trainingen Semco Style, coachend leiderschap. Of misschien kiest u voor advies en ondersteuning op maat, passend bij úw HR-project.

De bokaal

Dit kleine kunstwerk, een kubus van 15 x 15 cm is speciaal gemaakt voor de HR Award. Het ontwerp is gebaseerd op de beroemde Vaas van Edgar Rubin, een Deense psycholoog: een bokaal die gevormd wordt door de gezichten van twee mensen (‘en profil’). Omdat hij massief is, gegoten kunsthars, heeft de bokaal aardig wat gewicht.

De jury

Een onafhankelijke jury kiest aan de hand van de gestelde criteria drie genomineerden en de winnaar. De jurysamenstelling is als volgt:

  • Greet Prins (vz), bestuurder Philadelphia Zorg en voorzitter
  • Marita Bossers, directeur Planetree Nederland
  • Paul Iske, hoogleraar Open Innovation & Business Venturing Universiteit van Maastricht en initiator Instituut voor serieuze opmontering

De prijsuitreiking

Op 3 oktober, tijdens het HR-event van FWG Progressional People, is de winnaar bekend gemaakt.