Dag van het werkplezier in het land

28 januari, de Dag van het werkplezier in de zorg, is dé dag om ‘iets’ met werkplezier op te tuigen in uw organisatie. Laat u inspireren door de initiatieven van andere zorgorganisaties!

Witte Kruis

Tijdens het kerstfeest van Witte Kruis zijn kerstballen uitgedeeld, waar elke medewerker een wens op mocht schrijven. Een wens die bijdraagt aan zijn/haar eigen werkgeluk of aan het werkgeluk van een collega.

Deze kerstballen zijn inmiddels verzameld. En op 28 januari gaan ze langs bij een aantal posten om de wens uit te laten komen.

 

Noorderbreedte

Op 28 januari staan de leden van de Raad van Bestuur, MT, HR, Leren&Ontwikkelen en teamcoaches bij de ingang van alle locaties van ouderenzorgorganisatie Noorderbreedte. Met een praatje geven ze medewerkers ‘het warme welkom’ en overhandigen een kaartje om GoodHabitz onder de aandacht te brengen. GoodHabitz gaat over duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Op alle locaties worden fruitschalen neergezet met een prikkelend kaartje. GoodHabitz wordt het ‘cadeautje’ voor alle medewerkers, het generieke leren op het moment dat het jou uitkomt.

Daarnaast brengt Noorderbreedte begin 2020 de thema’s ‘Goede voornemens’ en ‘Feedback’ onder de aandacht.

 

Noordwest Ziekenhuisgroep

In november zocht Noordwest Ziekenhuisgroep contact met de zorgverzekeraars, of zij gezamenlijk iets konden bedenken om op de Dag van het werkplezier in de zorg te doen. Zilveren Kruis reageerde direct enthousiast. Samen ontwikkelden zij een bingokaart, met 9 acties om het werkplezier van jezelf en/of dat van je collega(‘s) te vergroten.

24 uur lang krijgen de professionals in Noordwest de tijd om de bingokaart vol te krijgen. Mocht een actie niet lukken, dan mogen ze zelf ook een alternatieve opdracht bedenken. Volle kaarten kunnen worden ingeleverd en 25 gelukkigen winnen een ‘koffie to go’ voor twee personen.

De bingokaarten zijn ook beschikbaar gesteld voor andere zorgorganisaties:

Download de bingokaart
Download de instructie

 

Zorgcentra Meerlanden

In het voorjaar organiseert Zorgcentra Meerlanden voor één van hun locaties een hele week met het thema werkplezier/werkgeluk. Een week door en voor medewerkers.

Ze gebruiken 28 januari om de themaweek aan te kondigen en op een ludieke manier kenbaar te maken bij de medewerkers. Medewerkers kunnen die dag ook ideeën aandragen voor die week. Uiteraard kunnen ze zich ook aanmelden om mee te helpen met de organisatie.

 

levin

Dit jaar heeft pgb-zorgverlener Levin een gesponsord project uitgevoerd, om haar medewerkers duurzaam te behouden en te blijven inspireren en motiveren. Alle teams zijn in dit project betrokken bij locatie-overstijgende onderwerpen als werkdruk, financiën, cliënt- en klanttevredenheid. Op 28 januari wordt elk team bedankt met een speciale plak Tony’s Chocolonely, waarop een persoonlijke wens staat voor elke locatie. (zie voorbeeld hiernaast)

 

CWZ

Onlangs hebben twee afdelingen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) de training werkgeluk gevolgd. Op 28 januari vindt er een interview plaats tussen twee mensen van beide groepen, over hun ervaringen. Zo willen ze bij CWZ de mogelijkheid bieden om meer mensen te laten scholen op deze manier én laten zien dat er aandacht is voor het onderwerp werkplezier.

Zo organiseerde CWZ onlangs ook de ‘sterk in je werkweek’, met veel verschillende initiatieven in de vorm van workshops, leuke informatieflyers, afdelingen bezoeken (ook in de nacht) en een massagestoel die de hele week gratis beschikbaar was.

 

Amarant

Omdat werkplezier bij Amarant een groot speerpunt is, maken zij er niet de dag, maar de week van het werkplezier van. Vorig jaar bezochten ze met een werkplezierbus grote Amarant-locaties; dit jaar fietsen teams bestaande uit medewerkers per dag(deel) met e-bakfietsen verschillende etappes langs zoveel mogelijk locaties. Van Putte tot Zeeland (dorp) en alles daartussen en omheen, ofwel: de Werkplezier Tour! Een praatje maken, een gezonde soep afgeven waar je even lekker voor kan gaan zitten met collega’s en cliënten en wat info over het werkplezierprogramma delen.

Volgende week deelt Amarant impressies, leuke momenten en afgelegde kilometers, bespaarde CO2-uitstoot en verbrande calorieën.

 

Maastricht UMC+

Gezond Leven is de koers van Maastricht UMC+. Het is het kompas waarop ze varen, hun strategie in formele taal. Maar wat is dat nu, ‘Gezond leven’? Wat betekent het, voor jou persoonlijk en voor medewerkers van het Maastricht UMC+?

Om dat te ontdekken organiseert Maastricht UMC+ van 27 tot en met 31 januari een hele Gezond Leven Week. Want gezond leven is ook plezier in je werk, samen met collega’s! De week bevat een afwisselend programma met voor elk wat wils: samen lachen (workshop), je laten inspireren door Joseph Oubelkas, snel iets gezonds koken, het geheim ontdekken van het Vattenfall Solar Team, of je collega’s uitdagen voor een potje tafelvoetbal.

 

Lionarons GGZ

Lionarons GGZ is een instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg in Limburg. Op de Dag van het werkplezier krijgen de 120 medewerkers op alle locaties lekkere tompouces bezorgd. Verder heeft een aantal medewerkers een interview gehouden over hun werkplezier in de zorg. Deze interviews worden dinsdag in een speciale inspiratienieuwsbrief intern en extern onder de ketenpartners verspreid.

 

Ipse de Bruggen

Ipse de Bruggen besteedt op de Dag van het werkplezier in de zorg aandacht aan het werkplezier en de geluksmomenten tijdens het werk. Ze vragen alle medewerkers om via hun social mediakanalen een lief bericht voor een collega achter te laten of een leuke foto te plaatsen.

Zo laten zij gezamenlijk zien hoe leuk het is om in de (gehandicapten)zorg te werken, zowel aan de eigen collega’s als natuurlijk ook buiten Ipse de Bruggen.

 

Thebe

De coördinator welzijn van zorgorganisatie Thebe, locatie Haga, gaat samen met de locatiemanager in de vroege ochtend aan de slag om de teams te verrassen met wat lekkers: een home made smoothie en een plakje cake van havermout en vers fruit. In het kader van ontspanning en vitaliteit leek hen dit wel passend om een glimlach te brengen op alle gezichten van de collega’s en collega vrijwilligers!

 

DIGNis

Gelukkig in je werk, een goede balans met je privéleven. Dignis, de organisatie voor ouderenzorg, thuiszorg en revalidatie in Groningen en de kop van Drenthe, organiseert in de week van 28 januari de Dignisdagen. Mooie dagen met volop aandacht voor het werkplezier. Zo beginnen de 1200 medewerkers van Dignis deze week over vier dagen verspreid met een gelukscollege van Erik Bemelmans. Op de foto is de aftrap te zien.

 

Quarijn

Op de Dag van het werkplezier in de zorg postte QuaRijn een video, waarin de ‘zorgtoppers’ van QuaRijn vertellen hoe zij werkplezier ervaren in de ouderenzorg.

 

CarintReggeland

Op de Dag van het werkplezier in de zorg krijgen alle medewerkers en vrijwilligers van ouderenzorgorganisatie Carintreggeland een boek cadeau. In dit boek kunnen zij de ervaring van een mantelzorger lezen, waarvan de moeder in één van de huizen, Herinckhave in Hengelo, woont. Mantelzorg is vaak geen vrije keuze, het overkomt je. Zo ook de auteur van dit boek, Aafke Kelly, die de zorg voor haar moeder op zich nam. In tekeningen en beschrijvingen doet Aafke verslag van wat haar verwonderde, vermaakte en emotioneerde in het verpleeghuis voor ouderen met dementie, waar haar moeder terechtkwam. Ze observeerde haar moeder, de medebewoners en de aanpak van de zorg in het verpleeghuis.

Het boek vertelt hoe de zorg door waardevol werken bijdraagt aan een waardevol leven van cliënten. Dit boek geeft een andere kijk op de verpleeghuiszorg (de kijk zoals die in de media getoond werd) en op het ziektebeeld dementie, realistisch en positief. Het geeft inzicht in het grote belang van het werken in de zorg en het verschil dat we daarmee kunnen maken. Zorgmedewerkers hebben een mooi beroep. Daar zijn ze vast trots op. En het bestuur ook. Zij zijn waardevol en belangrijk voor de cliënt en voor de mantelzorger. Daar zijn ze bij Carintreggeland heel trots op en dat mag gezegd worden.

 

Rozelaar

Bij gehandicaptenzorgorganisatie De Rozelaar komt dit jaar meer focus op werkplezier: wat kunnen teams doen om meer werkplezier te krijgen. Ze hebben door hun creatieve groep een mooie attentie laten maken. Op de Dag van het werkplezier in de zorg verspreiden ze deze onder alle medewerkers.

 

Gaat u ook iets organiseren? Wij horen het graag via .

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Hoe verandert corona het werken in de zorg?

FWG doet al ruim tien jaar trendonderzoek in de zorg. Normaal gesproken zou dat dit jaar resulteren in een nieuw FWG Trendrapport over de trends en ontwikkelingen in de sector. Vanwege de impact van de coronacrisis op de gezondheidszorg, publiceren we dit jaar daarom de ‘FWG-essays’: een reeks over de vraag hoe corona het werken in de zorg verandert.

DOWNLOAD ESSAY 3

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

Lees verder