Conclusie onderzoek FWG: Innovatiekracht het grootst in de zorgsector

04/04/2019

Minister De Jonge blij met onderzoeksresultaten

Hoewel het tegendeel vaak beweerd wordt, is de innovatiekracht van zorgorganisaties zeer groot ten opzichte van topsectoren zoals energie, chemie, transport en tuinbouw. Dit blijkt uit de FWG Monitor Innovatiekracht, een onderzoek waarmee FWG voortborduurt op eerder onderzoek onder topsectoren in Nederland. Maar liefst 74% van de deelnemende zorgorganisaties valt in de categorie ‘koploper’ of ‘ontwikkelaar’, terwijl in de topsectoren de meeste bedrijven als ‘volger’ worden geclassificeerd.

Veel samenwerking en een actieve marktbenadering
De zorg scoort zowel op technologische als sociale innovatie hoog. Zo beschikken zorgorganisaties vaak over een formeel innovatiebudget en werken ze veel samen met externe partijen (co-creatie). Ook de marktbenadering van zorgorganisaties is actiever dan die van bedrijven in de topsectoren. Denk hierbij aan het aanbieden van nieuwe zorgproducten of -diensten en het inzetten van nieuwe communicatiekanalen om cliënten of patiënten te bereiken.

Innovatiekracht in de zorg van groot belang
Zorgorganisaties hebben dus veel potentie om te vernieuwen, alle ingrediënten voor innovatie zijn aanwezig. De resultaten dragen bij aan een positiever imago van de sector en daarmee aan werving en behoud van personeel. Hugo de Jonge, minister van VWS, is blij met de uitkomsten: “Goed om te zien dat de nodige innovatiekracht in de zorg aanwezig is. Van die innovatiekracht zullen we het namelijk de komende jaren moeten hebben. Cruciaal om de transformatie naar de juiste zorg op de juiste plek te realiseren.”

Intrinsieke motivatie
Aan het onderzoek namen 93 zorgbestuurders uit verschillende branches deel. Greet Prins, bestuursvoorzitter van Philadelphia Zorg: “De resultaten verrassen me, en tegelijkertijd ook weer niet. Iedereen in de zorg heeft een intrinsieke motivatie om de zorg doorlopend te verbeteren voor cliënten. Dat zie ik zelfs als onze plicht.”

Bijzonder aan het onderzoek is dat bestuurders aanvullend hun persoonlijke innovatieprofiel in kaart lieten brengen. Hieruit kwam ook de intrinsieke motivatie om te vernieuwen duidelijk naar voren.

 

Over FWG
FWG is het advies- en onderzoeksbureau voor HR in de zorg, met een landelijke en maatschappelijke functie. De organisatie doet continu onderzoek naar trends en ontwikkelingen in de zorg en de effecten daarvan op branches, organisaties en functies. De FWG Monitor Innovatiekracht is een samenwerking van FWG, MarktMonitor en Human Insight en zal na deze eerste onderzoeksronde om het jaar worden herhaald.

Contact
Voor meer informatie over de FWG Monitor Innovatiekracht kunt u contact opnemen met dr. Geertje van de Ven, manager R&D van FWG via 06-11300225 of gvandeven@fwg.nl.

Bent u zorgbestuurder en wilt u deelnemen aan de volgende onderzoeksronde van de FWG Monitor Innovatiekracht?

Themabijeenkomst Sweet Sixty

Hoe praat u met uw 60+ medewerkers over langer doorwerken? In 2010 stopten we gemiddeld nog met werken op 62,5 jaar, in 2017 was dat al op 64,5 jaar. Langer doorwerken is een feit, maar hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers van 60 jaar en ouder met plezier, vitaal en productief blijven werken?

Meer informatie

FWG Deep Dive Sessies

Speciaal voor onze abonnementhouders organiseren we in oktober de ‘FWG Deep Dive Sessies’, waarin we u graag persoonlijk meer vertellen over de ontwikkelingen en wijzigingen. En we besteden aandacht aan de impact van technologische ontwikkelingen op het werken in de zorg en, specifiek, op functies.

Lees verder

Arkin winnaar HR Zorg Award 2019

GGZ-organisatie Arkin heeft de Nationale HR Zorg Award 2019 gewonnen. Bestuurder Dick Veluwenkamp ontving de prijs uit handen van de bekende verpleegkundige en blogger Tommie Niessen. Arkin won met het project ‘Arkin Ontregelt’, dat behandelaren in staat stelt om alléén nog vast te leggen wat nodig is voor de kwaliteit van zorg.

Lees verder