Overpeinzingen in coronatijd: Nabij op afstand

21/04/2020

‘We staan ernaast en kijken ernaar. Zo voelen we ons. De teams, coaches en leidinggevenden die we begeleidden in de ouderenzorg zijn in de mist van corona getrokken. Want een mist is het.’

Binnen FWG Progressional People houdt het team ‘Progressional People’ zich in haar dagelijkse werk bezig met de mens achter de functie: het ontwikkelen van teams, talenten en leiderschap. Juist die expertise maakt dat de mensen van Progressional People graag op dit moment dichterbij hun klanten zouden willen staan: ze zijn van de verbinding, ondersteuning en bekrachtiging. Ze zijn van de nabijheid, maar kunnen dit nu slechts in beperkte mate zijn. Ze zijn nabij op afstand.

‘We horen uit eerste hand van de moeilijk te verteren afstand die zorgverleners met hun grote zorghart moeten houden tot hun bewoners. De pijn en tegennatuurlijkheid die mensen in dit bijzondere vak ervaren nu aanraken uit den boze is. Cliënten die ziek en angstig zijn, cliënten die komen te overlijden. We horen van de duivelse dilemma’s waar sommige teams tegenaan lopen, zoals een vraagstuk op een PG over sederen of isoleren. Ook voelen we mee met al die teamcoaches en leidinggevenden die dag en nacht beschikbaar staan en proberen hun mensen te ontzien, ontlasten of laten ontladen. Het frustreert dat al deze zorgverleners het nu zwaarder dan ooit hebben, maar wij slechts het minimale voor ze kunnen doen. We weten, horen en voelen… maar we zijn er niet bij.

We staan ernaast en kijken ernaar. ‘Wat kunnen wij wél doen?’, vragen we ons af.

Wat wij kunnen aanbieden is onze kracht en expertise. Mensen helpen bouwen aan veerkracht en balans. Mensen helpen even stil te staan en de energie weer aan te boren. Even stilstaan in plaats van hardwerkend doorgaan als sleutel voor hernieuwde energie, gezondheid en vertrouwen. Inzichten geven in hoe je weer mentaal en fysiek vitaal kunt worden. En handvatten bieden aan teamcoaches of leidinggevenden om hun mensen te ondersteunen in het gezond terugkomen in het ‘nieuwe normaal’.

Straks als die mist optrekt, hopen we dat iedereen weer zichtbaar, voelbaar en hoorbaar is. Dat we naderbij kunnen komen. En dat wij kunnen ondersteunen bij de vraagstukken die zijn ontstaan, bijvoorbeeld op het gebied van teamveerkracht.

En hoewel we weten dat dit óns vak is, vragen we ons ook af: kunnen wij hén straks de zorg en steun bieden waar ze recht op hebben? De zorgmedewerkers hebben die lat hoog gelegd. Wat we in ieder geval beloven is dat wij straks met dezelfde inzet er zullen zijn voor hen, zoals zij er nu voor al die anderen zijn. Straks, als de mist optrekt.’  

FWG Progressional People

Team Progressional People
Eveline Hadewegg Scheffer, Liesbeth Heuts, Barbara de Jong en Koos van der Kleij

 

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Publicatie 10 jaar trendonderzoek in de zorg

Tien trends en tien experts-van-het-eerste-uur: hoe kijken zij terug op hun uitspraken van tien jaar geleden? En wat is volgens hen de waarde van trendonderzoek? Tien jaar na het verschijnen van het eerste trendrapport hebben wij deze inkijkjes in verleden en heden gebundeld in één publicatie.

Bestellen

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

Lees verder