Hoe verandert corona het werken in de zorg? Lees het in de FWG-essays

04/06/2020

FWG doet al ruim tien jaar trendonderzoek in de zorg. Normaal gesproken zou dat dit jaar resulteren in een nieuw FWG Trendrapport over de trends en ontwikkelingen in de sector. Onze ervaring is dat trends en ontwikkelingen zich doorgaans langzaam voltrekken. Echter nu, tijdens de coronacrisis, krijgt een aantal ontwikkelingen een enorme boost. Vanwege de impact van de coronacrisis op de gezondheidszorg, publiceren we dit jaar daarom de ‘FWG-essays’: een reeks over de vraag: ‘Hoe verandert corona het werken in de zorg?’

Krachtige basis om de ontwikkelingen te duiden

Wij lazen de afgelopen weken duizenden berichten, afkomstig uit vakbladen, kranten, online journalistieke platforms en social media. Deze grote berg informatie namen we systematisch en gestructureerd door, volgens onze vaste onderzoeksmethode. Zo hadden we structuur en houvast om deze onzekere chaotische tijd enigszins te kunnen duiden, onze horizon en focus breed te houden en tot de thema’s voor de essays te komen.

Omdat we in ongekende en snel veranderende tijden leven, kiezen we voor de vorm van een essay. De definitie hiervan is ‘probeersel’, ‘proeve’ of ‘gedachte-experiment’. Deze vorm past volgens ons goed bij de situatie waarin we ons op dit moment bevinden. Duiden en vragen beantwoorden is op dit moment een hele kunst. We starten onze serie essays als “probeersel”, zonder precies te weten waar we aan het einde van het jaar staan en welke vorm er dan past.

Essay #1: Onder druk wordt alles vloeibaar. Hoe willen we dat het stolt?

Ons eerste essay heeft als titel: ‘Onder druk wordt alles vloeibaar. Hoe willen we dat het stolt?’. De zorg lijkt een snelkookpan, waarin bestaande ontwikkelingen onder grote druk en hitte versnellen. Wat neemt er een vlucht? Welke vragen kunnen we ons daarbij stellen? En wat nemen we hieruit mee voor de toekomst? In dit eerste essay werken we dit uit voor een aantal belangrijke trends – technologie, arbeidsmarkt, samenwerking over grenzen heen, ontregelen en, tot slot, het maatschappelijk debat over gezondheidszorg -, waarna we kritisch beschouwen wat de coronacrisis de zorg (blijvend) kan brengen. We hopen dat we met dit essay bijdragen aan duiding van deze ongekende tijd.

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Hoe verandert corona het werken in de zorg?

Met ruim 10 jaar ervaring in het doen van trendonderzoek in de zorg hebben we een krachtige basis om de huidige triggers, trends en ontwikkelingen te duiden. Hiermee willen we inzicht geven in deze ontwikkelingen zodat zorgorganisaties hierop kunnen anticiperen. Daarom publiceren we dit jaar een reeks essays over de belangrijkste ontwikkelingen, met als eerste thema: ‘Onder druk wordt alles vloeibaar. Hoe willen we dat het stolt?’

DOWNLOAD ESSAY #1

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

Lees verder