Philadelphia komt met regelarme functieprofielen waarin zorgmedewerker zich herkent

15/10/2019

FWG juicht vernieuwende functieprofielen in zorg toe

Kern van de functie, plaats in de organisatie en functionele kenmerken. In veel functieprofielen staat de functieomschrijving en het bijbehorende takenpakket heel formeel beschreven. Medewerkers herkennen zich er vaak niet in. Dat moet anders kunnen, vindt Philadelphia Zorg. Daarom ontwikkelde de zorgorganisatie vijf nieuwe functieprofielen, die ze nu gaat uitproberen. FWG is van begin af aan betrokken geweest bij het proces, is enthousiast en ondersteunt deze innovatieve ontwikkeling bij Philadelphia.

In de vijf ontwikkelde profielen staan geen woorden als ‘kern van de functie’, ‘plaats in de organisatie’ en ‘functionele kenmerken’. Deze zijn vervangen door ‘je talenten’, ‘je vakmanschap’, ‘de bewoners’, ‘je team’ en ‘je dag’. De tekst is aangepast aan het dagelijkse taalgebruik van de zorgmedewerkers. Agnes Verhulst, directeur Medewerkersbelang: “Bij ons werken steeds meer teams zelforganiserend. Dat betekent ook iets voor hoe je functieprofielen beschrijft. Je wilt wel duidelijk maken wat je van een medewerker verwacht, maar je wilt niet voorschrijvend zijn. Dat spanningsveld betekent meestal dat er ellenlange rijtjes met taken en resultaatgebieden ontstaan. Vanuit regelarm denken weten we dat dat niet werkt, dus hebben wij het helemaal anders gedaan.”

Coproductie met FWG
Philadelphia heeft vijf functies in nieuwe functieprofielen gezet. (Onderaan dit bericht te downloaden)

Deze profielen zijn in nauw overleg met FWG vastgesteld. Nu breekt de testfase aan. Hier is een heel proces aan vooraf gegaan. Dat begon afgelopen voorjaar met veel gesprekken met medewerkers om te horen wat zij vinden dat in een functieprofiel hoort te staan. Deze input vormde de basis voor het huidige resultaat. Met de input uit de testfase worden alle functieprofielen opnieuw beschreven. Eind volgend jaar hoopt Philadelphia hiermee klaar te zijn.

Heeft u ook interesse om uw functieprofielen in een nieuw format om te zetten?
Wij helpen u graag! Neem hiervoor contact op met senior adviseur Ilse Dijkstra via 030-2669 452 of  idijkstra@fwg.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

LEES VERDER

NIEUW: FWG TRENDRAPPORT VVT

Het FWG Trendrapport VVT geeft een helder en inspirerend overzicht van de meest richtinggevende trends en ontwikkelingen in de VVT-branche. Denk aan nieuwe zorgconcepten die het begrip ‘thuis’ verruimen, het werken vanuit een leefplezierkader, het streven naar maatwerk voor iedereen, het verpleeghuis als interventiecentrum, en de wens om zorg te voorspellen en te voorkomen.

Lees verder