Strategische personeelsplanning

Wat doet u ermee?

Strategische personeelsplanning (SPP) wordt meestal geassocieerd met cijfers. Maar SPP is meer dan dat. Niet alleen doorrekenen wat je nodig hebt, maar ook de organisatie toekomstbestendig inrichten en medewerkers begeleiden. Elke branche heeft zijn eigen dynamiek en personeelsvraagstukken. In de cure vragen de KiPZ-gelden en de focus op employability om een weloverwogen strategisch personeelsplan. In de care proberen organisaties de juiste keuzes te maken in tijden van kortingen en veranderende financieringsstromen. Hoe pareert u de waan van de dag en creëert u de juiste mix van medewerkers voor het juiste moment, nu en in de toekomst?

In onze whitepaper ‘Hoe eet je een olifant?’ pleitten we voor een behapbare benadering van strategische personeelsplanning in de zorg. Hoe? Focus op de onderdelen die voor de organisatie op dit moment van belang zijn. En maak SPP, met aandacht voor talenten en competenties, bespreekbaar.

Waarmee kunnen wij u ondersteunen:

  • Een quickscan strategische personeelsplanning. Wat kan SPP voor uw organisatie betekenen en hoe gaat u ermee van start?
  • Een trendsessie. Krijg inzicht in trends en ontwikkelingen en wat die betekenen voor (vak)kennis, vaardigheden en het werken van morgen.
  • Arbeidsmarktonderzoek. Ontwikkelingen in en rond uw organisatie in kaart (inclusief een analyse van de regionale arbeidsmarkt) en het effect op de (gewenste) personele bezetting.
  • Met behulp van ons prognosemodel strategiescenario’s vertalen naar functies en formatie.
  • Een toekomstversie van de beschrijving van uw (belangrijkste) functies. Voor ziekenhuizen beschreven we bijvoorbeeld in overleg met klankbordgroepen de functies uit het primaire proces ‘anno 2025’.
  • Medewerkers toekomstbestendig ontwikkelen, onder andere met behulp van competentiescans en talentontwikkeling.
  • Verbeteren mobiliteit en employability, met eventueel aandacht voor de regionale arbeidsmarkt.
  • Tools zoals Xelf, om mensen te ontwikkelen in een snel veranderend zorglandschap.

Wilt u verder praten over SPP binnen uw organisatie?
Neem contact op met het FWG Servicepunt via 030-2669 400 of direct met senior adviseur Aryan van der Griendt.

word een ‘master of spp’!

Kent u de basis van SPP wel en heeft u behoefte aan waardevolle verdieping? De masterclass ‘Masters of SPP’ is bedoeld voor HR-managers en (strategisch) HR-adviseurs, die op zoek zijn naar een dieper begrip en meer strategische toepassing van SPP.

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

LEES VERDER

NIEUW: FWG TRENDRAPPORT VVT

Het FWG Trendrapport VVT geeft een helder en inspirerend overzicht van de meest richtinggevende trends en ontwikkelingen in de VVT-branche. Denk aan nieuwe zorgconcepten die het begrip ‘thuis’ verruimen, het werken vanuit een leefplezierkader, het streven naar maatwerk voor iedereen, het verpleeghuis als interventiecentrum, en de wens om zorg te voorspellen en te voorkomen.

Lees verder