Leidinggeven is een vak

Cordaan zet talentenscans in, als fundament voor nieuw leiderschapsprogramma

Zeg tegen een medewerker “je moet een assessment doen”, en hij schrikt. Of zeg “je mag een talentenscan doen”. Grote kans dat-ie dat laatste met beide handen aangrijpt. Bij Cordaan rollen ze een nieuwe visie op leiderschap uit. Daarbij kiezen managers er bewust voor om manager te zijn, geen zorgverlener. Cordaan begeleidt ze bij die keuze en hun persoonlijke ontwikkeling. Samen met FWG Progressional People is het fundament gelegd voor een nieuw leiderschapsprogramma.

Cordaan voerde enkele jaren geleden in een deel van de organisatie zelfsturing in. Met de gedachte: geef medewerkers autonomie, dan ervaren zij werkplezier. De praktijk bleek weerbarst

iger. Het hart van een zorgprofessional ligt bij zorgverlening. Niet bij ‘randzaken’ als bedrijfsvoering, planning en roostering. En dus creëerde Cordaan een nieuwe visie
op leidinggeven: een goede manager stimuleert zijn medewerkers tot bloei te komen en zorgt ervoor dat zij hun werk goed en met plezier kunnen doen.

Tijd en aandacht voor het individu
Iedere leidinggevende verdient een dusdanig takenpakket en ‘span of support’, waarmee hij genoeg tijd en aandacht kan geven aan individuele medewerkers. Zo kan de zorgprofessional zich concentreren op de zorg. En treedt de manager op als facilitator voor de zorgverlener. Een manager houdt zich primair dus níet meer bezig met de inhoud van de zorg.

Meer werkplezier en betere kwaliteit van zorg
“Leidinggeven is echt een vak”, vertelt programmamanager Margot Kijlstra. “We zien dat deze nieuwe strategie bij beide groepen medewerkers goed werkt. Managers voelen zich gezien en erkend. En zorgmedewerkers krijgen meer persoonlijke aandacht van hun leidinggevende. Dat verhoogt uiteindelijk het werkplezier van al onze medewerkers én de kwaliteit van zorg.” Ook heeft het extern een aanzuigende werking op nieuwe medewerkers. “Doordat we een heldere visie hebben, kiezen mensen bewust voor werken bij Cordaan.”

Bewust kiezen voor zorg of management
De omslag van zelfsturing naar de nieuwe leiderschapsvisie betekent nogal wat. Wat zijn de gevolgen voor bestaande

leidinggevenden? “In het verleden groeiden zorgmedewerkers die het goed deden vaak automatisch door naar een leidinggevende rol. Maar goed zijn in zorg verlenen betekent niet dat je ook een goede manager bent. In de nieuwe visie kiest elke manager bewust voor zorgverlening of management. Met het programma leiderschapsontwikkeling begeleiden wij hen in hun nieuwe rol.”

 

Met de ondersteuning van FWG Progressional People hebben we een stevig

 fundament gelegd.

Fundament in 4 fasen
Het leiderschapsprogramma loopt drie jaar. In de eerste vier fasen kon Cordaan leunen op de expertise van FWG Progressional People:

 1. Functiebeschrijvingen actualiseren
  Met één uniforme leiderschapsvisie kun je in theorie ook komen tot één uniforme functiebeschrijving voor alle leidinggevenden. Samen met FWG is de functiebeschrijving van alle managers onder de loep genomen. De kern van de overgebleven generieke omschrijving: dit doe jij, wat betekent dat voor jouw medewerkers?
 2. Competentieprofiel
  Aan de functiebeschrijving is een competentieprofiel gehangen met acht competenties, die volgen uit de nieuwe leiderschapsvisie. Margot: “We leggen de lat hoog. Voor de belangrijkste competenties, zoals integriteit en leervermogen, wensen wij het hoogste niveau. Daar hoef je als leidinggevende nu nog niet op te zitten, maar je moet wel de wil en potentie hebben om daar naartoe te groeien.
 3. Talentenscan
  Elke bestaande leidinggevende ondergaat een talentenscan. “In feite is dit een ontwikkelassessment”, legt Margot uit. “Maar we hebben het bewust niet zo genoemd, omdat mensen bij het woord ‘assessment’ vaak schrikken.” Uit de talentenscan blijkt in hoeverre iemand matcht met het competentieprofiel en waar nog ontwikkeling nodig is.
 4. Persoonlijk ontwikkelgesprek
  “Samen met de leidinggevende vertalen we de uitkomsten van de talentenscan naar een Persoonlijk Ontwikkel Plan voor de komende anderhalf, twee jaar. Daarbij hebben we het zowel over het beter benutten van waar hij heel goed in is, als het ontwikkelen van competenties die nog aandacht behoeven.”

Waardevol en professioneel
Margot is blij met de ondersteuning van FWG Progressional People. “Het is een lang maar ook waardevol traject, wat we met elkaar professioneel aanvliegen. We krijgen zoveel positieve reacties uit de organisatie. De medewerkers zien het echt als een cadeau dat we ontwikkelingsgericht de tijd voor hen nemen met een op maat gemaakt programma. Met de ondersteuning van FWG Progressional People hebben we een stevig fundament gelegd. Wij kunnen nu zelf verder met de individuele begeleiding.”

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Hoe verandert corona het werken in de zorg?

FWG doet al ruim tien jaar trendonderzoek in de zorg. Normaal gesproken zou dat dit jaar resulteren in een nieuw FWG Trendrapport over de trends en ontwikkelingen in de sector. Vanwege de impact van de coronacrisis op de gezondheidszorg, publiceren we dit jaar daarom de ‘FWG-essays’: een reeks over de vraag hoe corona het werken in de zorg verandert.

DOWNLOAD ESSAY 3

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

Lees verder