Ontwikkeling leiderschap en talent bij ’s Heeren Loo

Hoe ziet het leiderschap van de toekomst eruit en hoe kunnen we dat ontwikkelen? Dit was de centrale vraag die ten grondslag lag aan het programma Leiderschaps- en talentontwikkeling bij ’s Heeren Loo Midden Nederland. Regiodirecteur Roland Stavorinus en Anja Boone, een van de zes deelnemers en kwartiermaker bij ’s Heeren Loo blikken terug.

Wat was de aanleiding voor dit programma?
Roland: “In onze regio zat een aantal medewerkers waarvan we dachten: dit is managementpotentieel. Als we ze niet faciliteren in hun ontwikkeling, lopen ze weg. Bovendien wilden we vanuit de organisatie graag voorsorteren op de behoefte aan leidinggevenden in de toekomst. Uiteindelijk is de doelstelling bijgesteld. De ontwikkeling van de talenten van de professionals kwam voorop te staan. Je kunt op verschillende manier leider zijn. Je bent ook een leider als je een autoriteit bent op een bepaald gebied, waardoor je collega’s of cliënten verder helpt. Dat vonden we uiteindelijk belangrijker dan het “kweken” van de leidinggevenden van de toekomst.”

Hoe zag het programma eruit?
Samen met ’s Heeren Loo ontwikkelde FWG Progressional People een programma, bestaande uit o.a. een driedaagse rondom persoonlijk leiderschap en vijf blokken van twee dagen training. Geheel in de lijn van persoonlijk leiderschap lag er geen blauwdruk ten aanzien van vorm en inhoud. De zes deelnemers kozen de onderwerpen waarmee ze aan de slag wilden en op welke manier. Roland: “Sommigen worstelden in hun proces. Wat ik krachtig vond was dat de trainers Valentijn en Arjen Mol erkenning gaven aan de worsteling, maar niet met pasklare oplossingen kwamen. Ze stelden steeds maar de juiste vragen om de bron van kennis bij de deelnemers zelf aan te boren en ze op die manier weer een stapje verder te brengen.”

Wat is het resultaat?
Anja: “Voor mij was dit traject één groot bewustwordingsproces. Ik heb geleerd om heel dicht bij mezelf te blijven en ik communiceer daar ook helder over. Als ik even geen wind meer in de zeilen voel, pak ik de toolbox erbij die we gekregen hebben van Valentijn zodat ik, of juist mijn omgeving, weer verder kan. De instrumenten hebben we vervolgens ook zelf hebben leren toepassen op elkaar: coachingvaardigheden, storytelling, omgaan met weerstand, teamdynamiek en werken met de onderstroom. Al deze vaardigheden helpen me enorm bij het project waar ik nu mee bezig ben om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer naar betaald werk te leiden. Als je het lef hebt om de confrontatie met jezelf aan te gaan is het een prachtige kans om te groeien. Je kunt je omgeving daarna zoveel meer bieden!”

Veerkrachtige teams, tijdens en na corona

Om zorgprofessionals in en buiten de frontlinie mentaal gezond te houden en uitval te voorkomen, is monitoring en begeleiding nu meer dan ooit essentieel. Om leidinggevenden en teamcoaches te ondersteunen bij de begeleiding van hun teams tijdens en na de indringende periode rondom corona, biedt FWG Progressional People nu ‘Veerkrachtige teams’.

Lees verder

Helpende hand op HR nodig?

Tienduizenden mensen hebben zich aangemeld om het primaire proces te ondersteunen. Maar wij kunnen ons goed voorstellen dat ook uw HR-afdeling een hectische tijd doormaakt. Heeft u een paar extra handjes nodig? Neem dan gerust contact op met FWG Progressional People.

LEES VERDER

NIEUW: FWG TRENDRAPPORT VVT

Het FWG Trendrapport VVT geeft een helder en inspirerend overzicht van de meest richtinggevende trends en ontwikkelingen in de VVT-branche. Denk aan nieuwe zorgconcepten die het begrip ‘thuis’ verruimen, het werken vanuit een leefplezierkader, het streven naar maatwerk voor iedereen, het verpleeghuis als interventiecentrum, en de wens om zorg te voorspellen en te voorkomen.

Lees verder