Zicht op de zorgorganisatie van de toekomst

03/04/2017

Door vele innovaties ziet het werken in de zorg er over zo’n tien jaar heel anders uit. Hoe krijg je als zorgorganisatie functies en activiteiten van de toekomst in beeld? En hoe kun je je medewerkers daarop voorbereiden? Dit kan nu met de tool Xelf.

Aryan van der Griendt, adviseur FWG Progressional People: “Doordat in Xelf activiteiten gekoppeld zijn aan innovaties en trends in de zorg, krijg je functies van de toekomst in beeld. Een opleidingsdatabase maakt het plaatje compleet. Je ziet direct welke kennis en vaardigheden nodig zijn en welke opleidingen daarbij horen.”

Voor de ziekenhuizen zijn al zo’n 60 functies van de toekomst gemaakt. Deze functies volgen binnenkort ook voor andere branches. Een voorbeeld van een functie die in de toekomst sterk verandert is de ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg. Een ambulant begeleider gaat in de toekomst steeds meer zorg organiseren in plaats van hulp verlenen. Hij zal meer coachend werken en cliënten stimuleren eigen regie te pakken. Hij zal meer netwerken en coördineren. Het werken met e-health vraagt meer ICT-kennis om zorg op afstand te verlenen. Daarnaast heeft de ambulant begeleider meer verpleegkundige kennis nodig vanwege oudere cliënten met een zwaardere zorgvraag.

Regie bij medewerkers

Organisaties krijgen niet alleen meer grip op de toekomst, ze kunnen medewerkers regie geven over hun eigen ontwikkelpad. “Heel gunstig”, aldus Aryan van der Griendt, “Want als medewerkers zich actief voorbereiden op de toekomst, ontwikkelt de hele organisatie”. Daarnaast biedt Xelf ondersteuning bij jaargesprekken. Leidinggevenden en medewerkers die ermee aan de slag gaan zijn enthousiast. Ze vullen los van elkaar de vragenlijst in over het functioneren en de uitkomsten vormen een goede basis voor het jaargesprek. Medewerkers gaan er serieus mee aan de slag gaan en komen samen met hun leidinggevende tot heel gerichte afspraken voor ontwikkeling.

Met deze ontwikkeling wordt strategische personeelsplanning eenvoudiger. Aryan van der Griendt: “Je maakt als het ware een foto van de huidige situatie van de organisatie, brengt de toekomst in beeld en maakt een plan om daar te komen”.

Meer informatie over Xelf

Whitepaper Strategische Personeelsplanning

Deze whitepaper startte met onderzoek: wie past SPP eigenlijk toe? Met welk doel? En hoe? Maar langzaam groeide het document uit tot een ode aan een nieuwe, behapbare vorm van strategische personeelsplanning.

Download gratis

Themabijeenkomst: ‘Impact van zelfsturing op de organisatie’ (14 september)

Na een succesvolle bijeenkomst in mei, organiseert FWG opnieuw een themabijeenkomst over zelfsturing in de zorg. Deelnemers ontvangen o.a. de whitepaper ‘Zelfsturing, loslaten is niet hetzelfde als laten vallen’

Meer informatie

HR Trendmonitor Zorg 2016: En wat heeft de cliënt eraan?

Lees hét rapport over de toekomst van HR in de zorg. HR-managers kiezen het perspectief van de cliënt. Ze zijn realistisch en nemen een eigen positie in bij populaire concepten als zelfsturing of strategische personeelsplanning.

Bestel nu